februar 3, 2017

Rias Baixas i Verdenstoppen

Bli kjent med Rias Baixas, en utmerket og spennende matvin

Spania er mest kjent for rødvin, men i Galicia, nordvest i Spania ligger området Rias Baixsas, her lages hvite viner helt i verdenstoppen. Området er for så vidt ikke nytt, men har vært ute av bildet i mange år, da hele området ble helt ødelagt av Phylloxera (vinlus) og meldugg (råte som angriper druene)på 1800 tallet. Først mot slutten av 1970 og spesielt i 1980 når druen Albarino fikk egen DO godkjenning, begynte vinene igjen å komme i fokus. Når Spania ble med i EU i 1986 ble DO godkjenningen endret til å gjelde området Rias Baixas og ikke Albarino druen, fordi EUs vinlovgivning ikke har egne godkjenninger for druesorter, men kun for avgrensede områder. Riax Baixas området er underlagt «Consjo Regulador»(et lokalt tilsynsvern), som følger med på at kun tillatte druer, dyrking, tilberedning og lagring foregår etter foreskrevne krav.

«Edens hage»

Rias Baixas er et veldig frodig og vakkert grøntområde som ofte blir nevnt som en visjon av «Edens Hage». Rias betyr fjord og hentyder til de nederste fjordene. Rias Baixas er delt i fem undersoner med om lag 6500 vinbønder. Nesten all vinen herfra har DO godkjenning.

De fem undersonene:

Val do Salnès:

Dette er den eldste og originale undersonen med største konsentrasjon av vinmarker og produsenter. Med beliggenhet ute ved Atlanterhavskysten rundt den historiske byen Cambados.

Dette er også det kaldeste og våteste av områdene. Man antar dette var opprinnelsesstedet for Albarino druen.

Condado do Tea:

Er det nest største området og bærer navnet etter elven Tea, vinmarkene ligger i fjellskrentene langs elven Mino. Her er det innlandsklima med en varmere og tørrere værtype.

O Rosal:

Dette området ligger som terrasser oppover langs elven Mino der den renner ut i Atlanteren mot grensen til Portugal.

Ribeira do Ulla:

Den nyeste av undersonene som ble registret så sent som i 2000. Undersonen har også innlands klima.

Soutomaior:

Er det minste underområdet og ligger oppe i fjellene, det ble registret i 1996.

Druen Albarino:

Druen står for 90 % av all beplantning i Rias Baixas. Det er flere teorier om hvor denne druen stammer fra, men dens kvalitet er det ingen diskusjoner om. Den tåler godt det fuktige klimaet i området men er dyr å dyrke da den gjør seg aller best ved lavt utbytte. I tillegg tåler druen godt å brukes som eneste drue i vinen.

Selv om de ulike områdene har en viss topografisk forskjell med ulikt jordsmonn og klima, kan en likevel si at vinene fra Rias Baixas har en mengde felles trekk. De er lys gyllene i farge er veldig friske i smak og elegante i stilen. De er helt tørre og aromatiske med smak av blomster, hvit fersken, aprikos, ananas og mango. Vinen har god syre, medium fylde med moderat alkohol, 12 %. Normalt sett skal vin herfra drikkes relativt ungt, de fleste vinene er laget på ståltank og gjør seg sjelden godt som fatlagret.

I vin fra Rias Baixas må det være minimum 70 % Albarino druer.

Andre tillatte og lokale druesorter: Loureira, Treixadura, Caino og Torrontes.

Pazo er et navn som ofte benyttes på etiketten og betyr nobel eiendom/herskapshus.

Passer utmerket til sjømat og sushi samt asiatiske retter. 


Legg igjen en kommentar