september 20, 2016

Pinot Noir

Drue med imponerende stamtavle.

Med dagens teknikk og kunnskap er det mulig å bevise at denne druen ble dyrket allerede for 2000 år tilbake.

Det gjør Pinot Noir druen til en av de aller eldste kultiverte drueplantene vi kjenner til. Alle kultiverte drueplanter stammer fra ville druer. Alderen på Pinot Noir får også skylden for dens genetiske ustabilitet. Pinot- familien med Pinot Noir, Pinot Gris og Pinot Blanc har alle samme DNA og regnes av eksperter på fagområdet for samme druesort og er konstant utsatt for mutasjon.

Dette kan ha både fordeler og ulemper.

Fordelen er at planten tilpasser seg lettere miljøet den vokser i og da snakker vi om veldig lokale forhold. På minus siden kan det være at druen mister noen av sine karakteregenskaper.

Opphavet til flere druesorter.

Pinot Noir er opphavet til ikke mindre enn 16 andre druesorter, deriblant Chardonnay, Gamay Noir og Muscadet.

Det sies at alle er fornøyd med å ha Pinot Noir som en av to foreldre, problemet oppstår imidlertid når Pinot Noir velger partner med lavere status.

Vanskelig å dyrke.

Druen er veldig vanskelig å dyrke, den er sensitiv ovenfor varme, men som alle andre druer trenger den varme for å modnes skikkelig. Den modner ganske raskt og er derfor utsatt for råteangrep,

Derfor passer langsom modning i kjølig klima perfekt for druen. Men hva er nå kjølig klima. I Frankrike og da snakker vi om Burgund hvor druen har vist fram sine aller beste viner noensinne, så har druen kjølig klima. Men ikke engang i dette distriktet har druen en ensartet karakter. Det kan nok tilskrives jordsmonnets og dybden  i det øverste  jordlaget.

Viktige elementer.

Andre viktige elementer er beplantningstetthet og oppbindingsmetoder. Å holde avkastningene nede er også svært viktig for resultatet ved produksjon av Pinot Noir vin. Vi vet at de beste dyrkere holder avkastningen på rundt 30- 33 ha/hl mens fra topphuset Romanè –Conti ligger avkastningen på 24 ha/ha. Det er også noe av grunnen til at vin av Pinot Noir blir dyrere.

Ikke bare Rødvin.

Pinot Noir brukes ikke bare til produksjon av rødvin. I Champagne inngår den som en av tre meget betydningsfulle druer. Her vil druen aldri oppnå samme modenhet som kreves andre steder.

Og da er vi egentlig ved sakens kjerne, hvordan skal egentlig en Pinot Noir smake. Problemet for druen begynner i det øyeblikket en begynner å sammenligne Pinot Noir fra Burgund med Pinot Noir fra alle andre steder.

Bare i Burgund alene har druen helt forskjellig karakter fra det ene distriktet til det andre, så når vi får Pinot Noir fra andre verdensdeler blir det urettferdig.

Kan ikke settes i bås.

Det vil med andre ord si at å sette denne druen i bås er helt feil. La oss heller nyte den for det den gir. Som ung vin er den alltid delikat og mange sier gjerne til og med sågar elegant i smaken. Pinot Noir vin er også ideell som matvin, enten vinen er ganske ung eller som en eldre og rikere vin.

Forsøk deg på viner fra så vel California, Oregon og Canada, eller fra Australia og New Zealand og sågar Sør-Afrika.

Men vi finner flott Pinot Noir også fra andre lender i Europa enn Frankrike, både Tyskland og Østerrike lager Pinot Noir, det samme gjøres i Italia, her ble druen allerede plantet i 1825. Vi finner sågar gode Pinot Noir i Somontano i Spania.

 


Legg igjen en kommentar