mars 31, 2017

Kongen over alle druer, Cabernet Sauvignon i Bordeaux

Globetrotteren

Du finner den over alt og i alle blandinger og den er meget godt likt. Druen opptrer ikke alltid helt alene, den er ofte ryggraden i noen av verdens aller beste viner, som kan lagres i tiår etter tiår.

En drue som har listet seg inn i alle andre vinområder rundt omkring i verden. Det var den første druen som ga en så klar og entydig smak til vinen, at den var lett å kjenne igjen. Dessuten har druen et navn som klinger godt og er lett å huske.

De beste områdene

Der druen kommer aller best til sin rett, er i viner fra Bordeaux og særlig fra Pauillac, med den verdenskjente duften av solbær og sigareske. Her er de store Cabernet-baserte vinene fantastiske med sin klassiske og enkle smak. Og det er kanskje en del av hemmeligheten med disse flotte vinene fra Bordeaux, at de er lette å forstå og derfor konsumvennlige. Det er vel også en grunn for at så mange har forsøkt å etterligne denne vinstilen uten at noen har vært heldige nok til å lykkes.

Populær

Det blir sagt at Cabernet Sauvignon kommer til alle steder hvor solen skinner og der druen vil modnes. Cabernet Sauvignon er alltid salgbar, både som vintype og som navn på flaskens etikett.

Druens historie

Historisk sett er det ikke så mange spennende myter rundt Cabernet Sauvignon, man tror at ordet «Sauvage» som betyr vill, indikerer plantens navn. I tidligere tider gikk druen under navnet Petit Verdure som viser til en forbindelse til druen Carmenere, en annen drue fra Bordeaux som var kjent som Grand Vidure. Denne druen er synonym med Bidure, som Plinius «den eldre» kalte Biturica etter Bituriges-stammen som grunnla Bordeaux.

DNA

Men nå har i alle fall forskerne fastslått ved DNA analyser at det er en tilfeldig krysning av Cabernet Franc og Sauvignon Blanc. Det er umulig å spore når denne krysningen fant sted og man kan egentlig ikke se nøyaktig når navnet Petit Verdure navnet forsvant. Men når de store eiendommene i Mèdoc ble plantet i det 18. århundre var Cabernet Sauvignon godt etablert og var hovedingrediens i Bordeauxs vinblanding.

Blandingsvin

I Bordeaux blir Cabernet Sauvignon nesten aldri benyttet som endruevin. I dette distriktet er vinen for spinkel til å klare seg alene og vil inngå i en blanding med andre druer. Her er det hvert eneste slott/eiendom som avgjør hvordan blandingen skal være, hvilken stil og smak vinen skal ha. Dessuten vil jordsmonn og klima være av stor betydning fordi det er store variasjoner innenfor ganske små områder.

Cabernet Sauvignon og mat er en sikker kombinasjon. Vinen er et super følge til rødt kjøtt, lam og stekt gås. Moden Cabernet Sauvignon til vilt er et utmerket valg. Det er bare å prøve seg fram.

 

 

 

 

 


Legg igjen en kommentar