januar 25, 2017

Er du på lavbudsjett men ønsker en god vin, velg deg en Muscadet, den glemte vinen

Druen Muscadet

Muscadet er ikke navn på en region, men det lokale navnet på druen Melon de Bourgogne.

En drue som kom til området Pays Nantais i Loire, fra Bourgogne rundt 1709, etter at alle druene her ble ødelagt av en streng frostvinter.

Rimelig og lett vin

Druen ble godt mottatt av vinbøndene og i over 200 år gav den rimelig og lett hvitvin, som passet til områdets ”fruits de mer” (havets frukter).

Det var også slik den ble oppdaget utenfor sin egen lokalitet, i Paris og andre områder hvor det spises mye skalldyr og sjømat. Fra 1970-1980 tallet begynte Muscadet virkelig å bli godt kjent og mer populær.

Muscadet fikk nok sitt gjennombrudd internasjonalt fordi den var så lettdrikkelig og enkel å forholde seg til.

Muscadet Sèrve et Maine beste området

Nå skal det sies at all Muscadet vin ikke har samme gode kvalitet. Området er stort og delt opp i flere appelasjoner. Beste området er Muscadet Sèvre et Maine.

Det er vinene fra dette området du skal se etter når du skal velge deg en god Muscadet.

«Sur lie»

De beste vinene herfra blir også lagret en lengre periode på sitt eget bunnfall før vinen blir tappet på flaske. Denne metoden kalles ”Sur lie”, når denne prosessen er benyttet, vil det stå skrevet på flaskens etikett. Denne metoden gir ekstra dybde til vinen.

Siden denne vinen har gått litt i glemmeboka har flere produsenter for Muscad Sèrve et Maine engasjert seg for å få hevet status og kvalitet for dette området. Gjennom et prosjekt for å oppnå et nytt appelajonsnivå har nå 7 landsbyer fått Cru status fra 2011 årgangen.

Cru

Disse kommunene har Cru status: Clisson, Gorges, Le Pallet, Goulaine, Mouzillom Tillières, Monnières Saint-Fiacre og ChateauThèbaud.

Alle områdene har ulikt jordsmonn og speiler dette i vinen. Vinene har også mye lengre tid på bunnfall (Sur lie) enn vanlig Muscadet, alt fra 17 til 36 måneder. I tillegg er det mye strengere krav til utbytte per hl/ha.

 

 

 

 


Legg igjen en kommentar