Rødløksaus
6 rødløk
150 g brunt sukker
1 dl balsamicoeddik
5- 6 dl kraft (selvkost eller fra flaske)
200 g rosiner
salt&pepper
1-1 1/2 ss maisenna (røres ut i litt vann)
3 gode ss meierismør
Smelt sukkeret i en vid panne eller en kjele- til karamell (pass på at det ikke blir for brunt/brent)
Hell i balsamicoeddik og kraft. Kok det sammen til alt sukkeret har løst seg opp.
Ha i løk og rosiner
kok det hele til løken er mør men ikke overkokt.
Jevn med maisennaen.
Ha i smøret, vend det inn og se at sausen blir blank og fin
Smak til sist til sausen med salt og pepper
Tips
Balsamicoeddik kommer i mange prisklasser, man bør ikke bruke den dyreste i en varm saus
Denne sausen passer utmerket til oksekjøtt eller viltkjøtt
Enkel portvinsaus
5 dl fløte
3 dl portvin
50 g finhakket løk
3-4 enebær, knuste
1 ts sennepsfrø
2 ss brunt sukker
100 g smør
salt og pepper
Fres løk, sennepsfrø og einebær i en panne
Ha i portvin, kok i ca 2 min
Ha i fløten og sukkeret, kok opp
Ha i smøret, og smak til med salt og pepper
La det stå og hvile litt på svak varme til du synes konsistensen er passe
Tips
Einebær knuser du lettest i en god gammeldags morter, eller med en kjevle.
Denne sausen passer til alt fra elgkarbonader til hjortefilet