oktober 18, 2018

Sauser til rødt kjøtt

 

 

 

 

 

 

 

 

Rødløksaus

6 rødløk

150 g brunt sukker

1 dl balsamicoeddik

5- 6 dl kraft (selvkost eller fra flaske)

200 g rosiner

salt&pepper

1-1 1/2 ss maisenna (røres ut i litt vann)

3 gode ss meierismør

Smelt sukkeret i en vid panne eller en kjele- til karamell (pass på at det ikke blir for brunt/brent)

Hell i balsamicoeddik og kraft. Kok det sammen til alt sukkeret har løst seg opp.

Ha i løk og rosiner

kok det hele til løken er mør men ikke overkokt.

Jevn med maisennaen.

Ha i smøret, vend det inn og se at  sausen blir blank og fin

 Smak til sist til sausen med salt og pepper

Tips

Balsamicoeddik kommer i mange prisklasser, man bør ikke bruke den dyreste i en varm saus

Denne sausen passer utmerket til oksekjøtt eller viltkjøtt

 

 

Enkel portvinsaus

5 dl fløte

3 dl portvin

50 g finhakket løk

3-4 enebær, knuste

1 ts sennepsfrø

2 ss brunt sukker

100 g smør

salt og pepper

Fres løk, sennepsfrø og einebær i en panne

Ha i portvin, kok i ca 2 min

Ha i fløten og sukkeret, kok opp

Ha i smøret, og smak til med salt og pepper

La det stå og hvile litt på svak varme til du synes konsistensen er passe

Tips

Einebær knuser du lettest i en god gammeldags morter, eller med en kjevle.

Denne sausen passer til alt fra elgkarbonader til hjortefilet


Legg igjen en kommentar