april 22, 2016

Sancerre

????????????????????????????????????

Friske asparges & Sancerre 

Bare hør på ordet, det minner om vår, med nye skudd på busker og trær og snart ny ung asparges. Vi haler fram hagemøbler og finner oss en lun plass i le for den ennå skarpe vinden.

Og hva er vel bedre enn et glass Sancerre. Denne vinen kan drikkes helt alene eller som godt følge til det meste av fisk og skalldyr, samt vårens og sommerens herlige sprø salater. Den er som skapt som fast følge til Chevre, den milde hvite geitosten.

Jordsmonn

Øverst i Loiredalen ligger den lille byen Sancerre på en liten åstopp med bølgende daler rundt seg. Åsene og dalen rundt er tett bevokst med vinranker. Det er et mangfold av jordsmonn i området, men generelt sett menes det at jo mer kalkstein jo bedre vin. Vi finner igjen noe av det samme jordsmonnet som i de beste områdene i Chablis. Kimmeridge- kalkstein og leireholdig jord. Men vi finner også kiesel- og flintholdig jord.

Sauvignon Blanc i verdenstoppen

Sancerre lages av en eneste drue og det er Sauvignon Blanc og i Sancerre lager den en av de aller beste vinene i verden.

Men det har ikke alltid vært sånn. Når vinlusen gjorde det av med Europas vinplanter på slutten av 1800 tallet, valgte men å plante ut Sauvignon Blanc, antagelig fordi den er en ganske villig drue, som kan gi store avkastninger og i tillegg tåler en støyt når det gjelde vær. Dessuten var den lett å pode på resistente rotstokker. Vinen de produserte ble som regel drukket lokalt. Men dette skulle endre seg rundt midten av 1950 tallet. Det er jo alltid pariserne som starter, deretter kommer alle de andre. Vinen fra området i og rundt Sancerre ble gjerne drukket til lunsj og så har den vel funnet sin tilhengerskar som har brakt den videre til Paris og derfra videre ut i verden. Og resten er historie.

Vinen skal som regel drikkes når den er ung

En god Sancerre smaker friskt, den skal drikkes ungt og har en litt sprø/krispi karakter med klart innslag av stikkelsbær/solbærblad på duft. De beste vinene fra Sancerre kan lagres, men regelen er å drikke vinene unge. Og det passer godt nå på våren og ta fram disse vinene fra siste innhøsting.


Legg igjen en kommentar