mars 31, 2016

Myter og fakta om vin

Rødvin skal drikkes romtemperert…

Dette vil som regel være feil, våre innetemperaturer er for høye til at vinens smak og aroma skal komme best mulig til sin rett. Derfor bør ikke rød vin være for varm, ofte er det slik at vinen bør kjøles ned til 16-18 grader C. for å få fram vinens fruktaromaer. Når vinen er for varm er det smaken av alkohol som vil dominere, og de spennende aromaene blir overdøvet.

Hvit vin drikkes av høye smale glass…

Dette er en gammel myte. Hvit vin har samme aromabilde som rød vin. Vi velger derfor samme glass som for rød vin.

Rød vin gir hodepine på grunn av ”garvestoffer ” i vinen….

Forskning har ikke påvist noen konkret sammenheng mellom garvestoffer (tannin) og hodepine. Garvestoffer eller tannin som jeg velger å bruke, finnes i all vin, og stammer fra stoffer som finnes i drueskall, kjerner og i stilken. Dessuten finnes det tannin i trefat som vin kan være gjæret i eller lagret på. Rødvin som er gjæret eller lagret på fat vil derfor ha mer tannin enn i vin som ikke har vært på fat. Glem ikke at også hvit vin kan være både gjæret og lagret på fat.

Hva slags glass skal vi velge til vin:

Det finnes mange typer glass å velge mellom, men et tulipanformet glass med stett er det ideelle glasset å velge. Selve glasset bør være tynt. Krystallglass er alltid flott, men vanlige støpte glass gjør samme nytten. Det er festlig å bruke fargede glass, men da er det umulig å se vinens farge, og fargen på vinen sier mye om produktet og dens alder.

Tulipanformen på glasset er viktig for å holde på vinens aroma, den legger seg langs buen i sidene på glasset. Når du dufter på vinen stikker du nesa inn mot siden av glasset. Cognac glass er også tulipanformet. Høye smale og slanke glass brukes til champagne og musserende viner. Her kan moussen (perlene) stige rett opp i glasset.

Hvor mye vin skal det skjenkes i glasset?

Når du skal skjenke vin i glasset skal det aldri være mer enn til midt på buen av glasset, gjerne litt i underkant.

Lufting og dekantering – Har det noe for seg eller er det bare tull?

Å åpne en flaske og la den stå en time eller to for å lufte seg er overvurdert. Flaskehalsen er for smal til at tilstrekkelig lufting blir gjennomført. Både rød vin og hvit vin kan og bør ofte luftes. Bruk karaffel eller en vanlig mugge. Tøm vinen over på karaffel, her trenger du ikke være forsiktig. Vi lufter vin for å frigjøre syrene i vinen og for å få i gang en raskere modningsprosess.

Dekantering er noe helt annet, og skal gjennomføres med stor forsiktighet. Vi gjør dette for å fjerne vinen fra bunnfallet som har dannet seg i flasken under lagring. Dekantering foregår ved at en heller flaskas innhold over på karaffel (mugge) over et stearinslys, for å se at ingen av partiklene i vinen følger med. Ønsker du å bruke flaska til å servere vinen i, skyll flaska og hell vinen tilbake. Husk at dekantert vin trenger litt tid for å falle til ro før servering.

Vin til mat

Vin til mat er alltid vanskelig, men det fins noen regler. Mat og vin skal på ingen måte overdøve hverandre, men utfylle hverandre. Du kan drikke rødt før hvitt, men da bør rødvinen være lett og påfølgende hvite vin være kraftig og smaksrik. Liker du sterk mat med mye krydder eller chili kan du bruke kraftige og aromatiske hvite viner.

Til hvitt kjøtt kan en gjerne drikke både rød og hvit vin, det er ikke alltid kjøttet eller fisken som er avgjørende for hvilken vin en skal velge, men ingrediensene, sausen eller tilbehørets smak og sammensetning. Harmoni er den beste måten å forklare det på. Forsøk deg fram, gjør gjerne middagen til en smaking, og noter deg resultatet. I stedet for å kjøpe flere flasker av samme merke, kjøp ulike viner. Begynn med to forskjellige, gjerne en rød og en hvit. Det eneste du må være litt raus med er glassene, du trenger ett glass for hver vin, slik at en kan sammenligne.

Spiller prisen noen rolle for kvaliteten

En kan si både ja og nei. En ting er sikkert, smak og behag kan diskuteres i det vide og brede. Men til tross for vårt høye avgiftsnivå finnes det kvalitetsvin til rimelige priser. Det er blitt ganske stor konkurranse på importsiden, og dette kommer forbrukerne til gode. Derimot kan en heller ikke hevde at all dyr vin er kvalitetsvin, men faktorer som merkenavn og etterspørsel virker inn. Noen vinregioner er også mer populære enn andre. En snakker også om trender i markedet. Folk drikker mer vin og får stadig bedre kunnskap om produktene. Noe som igjen gjør at produsentene lar seg påvirke.


Legg igjen en kommentar