mars 31, 2016

Lær om vin på en-to-tre!

FREMSTILLING AV VIN

Først og fremst brukes det blå druer til rødvin. Det er i skallet fargen sitter. Derfor fjernes ikke skall og kjerner fra mosten før gjæringen starter.  At mosten, drueskall og kjerner har kontakt kalles maserasjon. Maserasjonen starer når en har lettknuste druer i et gjæringskar og slutter når drueskall og kjerner fjernes. Gjæring av mosten foregår hele tiden, uavhengig av maserasjonen. Maserasjonstiden kan vare både lenger og kortere enn gjæringen. Det vanligste er at maserasjonstiden er lengre enn gjæringen for å sikre vinen nok farge og struktur.

Gjæring av rødvin foregår som regel under høyere temperatur enn for hvitvin.

Etter alkoholgjæring og maserasjon stikkes vinen om. Den gjennomgår videre en malolaktisk gjæring. Som betyr at den skarpe eplesyren som utvikler seg i vin blir omdannet til melkesyre. Melkesyre smaker omlag halvparten så syrlig som eplesyre. Vinen stikkes om igjen, for videre modning. Omstikking av vin kan skje mange ganger under veis, samtidig blir vinen også klaret, til klaring brukes gjerne eggehvite. Noen vinmakere velger også å filtrere vinen før den blir tappet på flaske. Når vinen er tappet på flaske begynner den på en ny modnings- og utviklingsprosess. Det er ikke all vin som trenger lagring og ytterligere modning, og denne vinen er nå drikkeklar.

Hovedforskjellen for fremstilling av hvitvin, er at mosten kun er i kort kontakt med skall og kjerner i en kort periode, dette kalles skallmaserasjon. Mosten blir så silt fra og klaret før gjæringen starter. Gjæring av hvitvin gjøres både på tank og fat, alt etter vinmakerens ønske, men vinen blir alltid gjæret ved lavere temperatur enn rødvin for å bevare de fine aromastoffene. Vinen stikkes om etter gjæring og så kan en velge om vinen skal gjennomgå en malolaktisk gjæring eller ikke og om den skal lagres og modnes ytterligere før filtrering og tapping på flaske.

Vi har nå sett at hvitvin kan lages av blå druer, en må bare passe på at skallene ikke avgir farge til mosten, men at druemost og skall blir skilt fra hverandre relativt raskt. Dette var i grove trekk litt om fremstillingen av rød og hvitvin.


Legg igjen en kommentar