september 19, 2018

Husets rødvin

 Côtes du Rhône Réserve Grand Veneur Rød, A Jaume-2016

Land/Region:

 

Rhone/Frankrike

 

Produsent: Alain Jaume
Volum: 75 cl
Årgang: 2016
Druer: Grenache ,Syrah og Mourvedre
Smaksnotater:

 

 

 

 

Mørk rød, nydelig duft av røde og mørke skogsbær som bringebær,blåbær, sorte plommer og solbær, urter, krydder og noe skogsbunn.

Smaken følger opp duftaromaene, med flott balanse og myke tanniner. Middels fyldig med fine tanniner. Sitter godt i munnen. Lett å like-

Bruksområder: Rødt kjøtt med kraftig saus, storvilt gjerne med godt tilbehør.

Kan også brukes til stekt/grillet fisk, men må ha kraftig tilbehør.

Faste oster

Vinifikasjon: Tradisjonell vinifikasjon, vinstokker fra 8-45 år. Grenache eldst.

Sukker 1,8 g/l- syre 2,9 g/l

Noe av cuvvéen er deklasifisert Chateauneuf du Pape .

 

Presseomtale

 

 

 

Terning kast 6 Aftenposten,Fantastisk Cotes du Rhone Reserve.

Terning kast 6 Adresseavisen Ulf Dalheim.

Terning kast 6 Finansavisen, Terning kast 6 Dagbladet
– Wine Advocate 90 pts.

Gryteretter, lammestek, entrecôte, spekepølse, pizza, kjøttkaker, risengrynsgrøt…. Nei, ta bort risengrynsgrøten. Resten er helt fint, det. Til en Côtes du Rhône. Universalvinen blant de røde.

Hva dette skyldes? På den ene siden er det en velkommen varme i de sørlige Rhône-vinene — som varierer fra en enkel Côtes du Rhône til en rik, kraftig, sødmefull, innsmigrende Châteauneuf-du-Pape. Det er sjelden druene har problemer med å bli modne. Derfor er det færre tilfeller av grønne, umodne tanniner. I tillegg er det en velkommen, saftig friskhet i mange av dem. Også viktig: De er generøse og det smaker mye av dem.

Côtes du Rhône er en svær sekkebetegnelse på viner hentet fra Rhôneelvens sideområder. Stort sett ligger disse områdene i den sørlige delen av Rhônedalen, men noen av druene vokser også litt lenger nordpå. Dette er kooperativ-land, med 70 prosent av produksjonen laget av store sammenslutninger av vinmakere som ikke vil eller kan lage sine egne viner. Vinstilene varierer fra tynne, lyse røde viner til mer fyldigere og tyngre saker, som også gjerne er mørkere på farge. Druesortene er stort sett grenache, syrah, mourvèdre, cinsault og carignan. En virkelig sørfransk mikstur.

 

Alain Jaume er et firma som holder til i den nordlige delen av Ch.Neuf-du-Pape, og deres viner hentes fra de lokale appellasjonene som Ch.Neuf-du-Pape, Vacqueyras, Gigondas, Lirac – og altså Côtes du Rhône. Familien med sine røtter tilbake til 1826 i den nordlige delen av Châteauneuf-du-Pape ble etablert under navnet Domaine Grand Veneur. Et navn som de fortsatt bruker på noen av sine cuvéer. Det var først i 1979 da Alain Jaume som femte generasjon overtok familieeiendommen som da var på 9 hektar at ting begynte å skje. De startet med å selge vin under eget navn. Deretter kjøpe de flere vinmarker. Nå har de 90 hektar med vinmarker Châteauneuf-du-Pape, Côtes de Rhône, Lirac med mer. Barna Sébastian, Christophe og Helene er aktive med i produksjonen og har vært med å løftet kvaliteten. De jobber fortsatt som om de er en liten familiebedrift og er opptatt av å perfeksjonere alle detaljene i hele prosessen frem til vinen blir tappet på flaske.

Selve vinproduksjonen er en blanding av tradisjonelle metoder og moderne teknikker.
Det aller meste blir gjort for hånd, også innhøstingen. Utbyttet er lavt og de foretar en grønn innhøsting slik at soleksponeringen til de resterende druene blir optimal. Druene gjæres separat for å kunne ivareta de enkelte vinmarkers jordsmonnskarakteristika, druenes egenart og potensiale uavhengig av når de høstes.  Tradisjonelt er best vinmarkene i Rhône forbeholdt røde druer.

Da deres Dom Grand Veneur Vieilles Vignes 2010 og 2016 ble belønnet med 100 poeng av Parker tok det helt av. De har flere viner på det norske markedet som det absolutt er verdt å kjøpe.

Helt fra starten av har de dyrket etter økologiske prinsipper. I 2012 ble de sertifisert etter organiske prinsipper. Som Christophe sa: En god vin er en som er laget av sunne druer, og som gjør det mulig å uttrykke den unike karakteren og kompleksiteten i jordsmonnet.

1861001 A. Jaume Côtes du Rhône Réserve Grand Veneur Rouge 2016, Rhône, Frankrike. Kr 149,90, Basisutvalget.

Vinen er produsert med økologiske metoder, og fremstår som moderne og ren i stilen.

Fin, energisk Rhônesmak med miks av mørke og røde bær, moden, krydderpreget smak. Saftig, uten å være saftaktig. Mest rødbærsaktig i utgangen. Snille tanniner og fyldig.

Terning   i Finansavisen- Aftenposten- Dagblad- Adresseavsien- Topp i DN

 

 


Legg igjen en kommentar