februar 16, 2017

Elsket barn med mange navn

Pinot Gris»

Pinot Gris er antagelig det originale navnet og stammer fra Frankrike.

I Italia går vinen under navnet Pinot Grigio. Mens Tyskerne ofte bruker betegnelsen Ruländer eller Grauer Burgunder, men dukker av og til opp med orginalnavnet Pinot Gris på flasken.

En mutasjon

Pinot Gris er omtrent helt lik druen Pinot Noir (som er eneste røde drue i Burgund) og forskere ved Universitetet i California har funnet et overraskende likt DNA profil med Pinot Noir, det er bare fargen på drueskallet som er forskjellig, de tror at endringen skjedde ved en mutasjon for flere århundrer siden.

Drue kjent fra middelalderen

Historisk sett har Pinot Gris vært kjent i Burgund siden Middelalderen og spredde seg videre derfra sammen med Pinot Noir druen og ble oppdaget i Sveits rundt 1300 tallet. Derfra ble den ført videre til Ungarn av munkene i Cistercienser ordenen og dukker opp rundt Balaton innsjøen i 1375, vinen bar da navnet Szürkebaràt som betyr «grå munk». På 1700 hundretallet dukket druen opp i Tyskland og det var Johan Seger Ruland som oppdaget den og laget en vin med navnet Ruländer som senere viste seg å være av druen Pinot Gris.

I dag finner vi vin laget av Pinot Gris druer i flere lender og kontinenter.

Blandt de edle sortene i Alsace.

Alsace i Frankrike er en av stedene hvor den lager absolutt best vin. Her blir også Pinot Gris druen regnet blant en av fire edle sorter. Pinot Gris fra Alsace skiller seg klart ut fra andre regioner, særlig på grunn av det kjølige klimaet med lang varm og tørr høst. Her kan druen henge lenge for modning og det lages deilige sent innhøstede viner som har stor dybde og fylde.

Australia

Australia ble introdusert til druen så tidlig som i begynnelsen av 1800 tallet og der brukes både Pinot Gris og Pinot Grigio som betegnelse etter søthetsgraden på vinen, med Pinot Grigio som den tørreste.

New Zealand

New Zealand er et raskt voksende område for Pinot Gris, i 2007 overtok Pinot Gris tredjeplassen fra Riesling som mest plantet drue etter Sauvignon Blac og Charddonay.

Italia

Italia har i dag flere regioner som produserer vin av Pinot Gris, blant annet i Alto Adige og Friuli-Venezia Giulia.

Oregon og California

Oregon og California har i dag en ganske stor produksjon, California har mer enn 600 hektar.

Pinot Gris varier veldig i smak etter hvilken region /område den kommer i fra.

Smaksbildet strekker seg fra fantastisk honnigpregede, kryddrede, muskat og eksotisk smakende viner i Alsace til Italias populære viner som er lett krydrede med noe mineralske toner. Mens viner fra Oregon og New Zealand har frukttoner som primærsmak.

 


Legg igjen en kommentar