mai 30, 2016

CREMANT DE BOURGOGNE

ALTERNATIVE BOBLER

Etter hvert som populariteten for musserende vin har økt, har også salget av Crèmant økt. På de siste ti årene har omsetningen doblet seg.

Crèmant de Bourgogne er musserende vin fra Burgund og gjenspeiler vinene herfra. Området vinen kan komme fra er ganske stort og druene som kan benyttes er Pinot Noir,

Chardonnay, Gamay(eneste rød drue som blir brukt til å lage Beaujolais vin), Alligote,

Melon de Bourgogne(eneste drue som blir benyttet i Muscadet vin, derfor blir den også kalt Muscadet) og Sacy.

CHAMPAGNEMETODEN

Crèmant De Bourgogne blir laget etter ”Champagne method” eller ”mèthode traditionelle”

som er den samme metoden som blir brukt til å fremstille Champagne.

Det vil si at hver drue blir vinifisert hver for seg, vinmakeren bestemmer så hvilket uttrykk vinen skal ha og foretar en blanding av de vinene han har laget.

Det blir så tilsatt gjær i vinen og en annen gangs gjæring på flaske finner sted, det er nå kullsyren i vinen oppstår. For å gi ytterligere kompleksitet til vinen kan en velge å la vinen ligge i flere år på bunnfallet ved andre gangs gjæring.

Bunnfallet etter andre gangs gjæring blir fjernet ved at flaskene dreies langsomt rundt samtidig som de stilles i posisjon med tuten ned. Etter at bunnfallet har samlet seg nede ved korken, fryses korken og isklumpen med gjærrester fjernes. Flaskene fylles opp og ny kork settes i. Denne prosessen heter Dègorgement.

6 ATMOSFÆRES TRYKK

Flasker med musserende vin er laget av særlig tykt glass og er forseglet med ekstra forsterkning rundt korken. En flaske musserende vin holder opp mot 6 atmosfærers trykk og kan gjøre stor skade.

Derfor er det ekstra viktig å utvise varsomhet ved åpning av slik vin. Flasketuten skal peke skrått oppover og vekk fra andre tilstedeværende.

Crèmant De Bourgogne har blitt produsert siden tidlig på 1820 tallet og gikk da under navnet Fleur de Champagne. I dag er navnet Champagne varemerkebeskyttet, derfor har hvert land eller distrikt som produserer musserende vin sitt navn og egne regler å forholde seg til.

MINIMUM 30 % PINOT NOIR

I Crèmant de Bourgogne må det være minimum 30 % Pinot Noir druer.

På etiketten kan du se at det står Blanc de blanc og det betyr at vinen er laget kun av hvite druer.

Blanc de Noir betyr at det er brukt Pinot Noir druer

Le crèmant de Bourgogne rosè er laget med kun Pinot Noir eller veldig lite Gamay, i så tilfelle bare for å gi en ekstra fruktig smak.

SEKS DISTRIK SOM PRODUSERER CREMANT I FRANKRIKE

Frankrike har flere distrikter som produserer musserende vin, i tillegg til Crèmant de Bourgogne vil du finne Crèmant d`Alsace, Crèmant de Bordeaux,

Crèmant de Die, Crèmant du Jura, Crèmant de Limoux og Crèmant de Loire.

Populariteten er lett å forstå, selv om kvaliteten kan være varierende, finnes det veldig mye god Crèmant vin og prisene ligger langt under Champagne, så det er et godt alternativ.

 


Legg igjen en kommentar