juni 8, 2016

ALSACE

Alsace ligger ved Frankrikes østre grense og er adskilt fra Tyskland av elven Rhinen og fjellkjeden Vogeserne i Frankrike. Alsace, produserer en enestående type varietale (endrue) viner. Over 90 % av vinene er hvite. Over 2000 vinprodusenter tapper og selger sine egne viner, men 80 % av den totale produksjonen fremstilles av 175 selskaper. Et

Les mer

mai 30, 2016

CREMANT DE BOURGOGNE

ALTERNATIVE BOBLER Etter hvert som populariteten for musserende vin har økt, har også salget av Crèmant økt. På de siste ti årene har omsetningen doblet seg. Crèmant de Bourgogne er musserende vin fra Burgund og gjenspeiler vinene herfra. Området vinen kan komme fra er ganske stort og druene som kan benyttes er Pinot Noir, Chardonnay,

Les mer

mai 23, 2016

Appelsinsaus

God saus til and og kylling 6 dl appelsinjuice med fruktkjøtt 4 ss brunt sukker 1 dl hønsebuljon Ha alle ingrediensene i en kjele og la det koke i noen minutter. jevn sausen med maisenna. Smak til med salt og pepper. Tips Skal du bruke stekesjyen etter å ha stekt kjøttet er det lurt å

Les mer

mai 22, 2016

Beaujolais

En saftig og fruktig fristelse  Verdens største markedsføringsjippo Ingen sommer uten en fruktig, deilig og sval Beaujolais vin. Regionen som ligger mellom Burgund og Rhônedalen er mest kjent gjennom Beaujolais Nouveau som frigjøres tredje torsdagen i november hvert år og som blir regnet som verdens største og beste markedsførings jippo. Heldigvis er ikke denne vinen

Les mer

april 28, 2016

Hollandaise til laks og asparges

1 dl eddik pepper 2 ss vann 4 eggeplommer 400 g klaret smør Frisk presset sitronsaft Ha eddik og pepper i en kjele og reduser til væsken har kokt nesten helt inn. Tilsett vann og bland inn i eggeplommene. Pisk blandingen over  over vannbad til eggeplommene tykner og har økt til ca 5 ganger sin

Les mer

april 25, 2016

Bobler til 17. Mai

Prosecco Supertrendy musserende vin. I dag drikkes Prosecco over hele verden og er ganske så trendy for tida. Prosecco er et meget rimelig alternativ musserende vin, særlig i forhold til Champagne. Druen(GLERA) modner seint og har en typisk duft av blomster, epler og pærer og gir et lite streif av bitterhet i munnen. Vinen har

Les mer

april 22, 2016

Sancerre

Bare hør på ordet, det minner om vår, med nye skudd på busker og trær og snart ny ung asparges. Vi haler fram hagemøbler og finner oss en lun plass i le for den ennå skarpe vinden. Og hva er vel bedre enn et glass Sancerre. Denne vinen kan drikkes helt alene eller som godt

Les mer

april 22, 2016

Hvordan smake på vin?

1. Velg et stettglass med tulipanform. 2. Fyll glasset maksimalt en tredjedels fullt. Snurr på glasset slik at vinen blir slynget rundt i glasset. Dette gjør at vinen blir tilført luft og syrene i vinen frigjøres. 3. Stikk nesa godt ned i glasset og trekk inn duftene av vinen. Vi kan nå beskrive vinens bouqet.

Les mer

mars 31, 2016

Øverst på pallen – Hvit burgunder

Når den er på sitt beste er det en fantastisk vin Hvit burgunder er en av få viner som virkelig er i stand til å reflektere jordsmonnet druen har vokst i. Når det er sagt er det verdt å nevne at området også er ytterst komplisert å finne ut av. Historisk sett var det munkene

Les mer

mars 31, 2016

Lær om vin på en-to-tre!

FREMSTILLING AV VIN Først og fremst brukes det blå druer til rødvin. Det er i skallet fargen sitter. Derfor fjernes ikke skall og kjerner fra mosten før gjæringen starter.  At mosten, drueskall og kjerner har kontakt kalles maserasjon. Maserasjonen starer når en har lettknuste druer i et gjæringskar og slutter når drueskall og kjerner fjernes. Gjæring

Les mer