mai 22, 2016

Beaujolais

En saftig og fruktig fristelse

 Verdens største markedsføringsjippo

Ingen sommer uten en fruktig, deilig og sval Beaujolais vin. Regionen som ligger mellom Burgund og Rhônedalen er mest kjent gjennom Beaujolais Nouveau som frigjøres tredje torsdagen i november hvert år og som blir regnet som verdens største og beste markedsførings jippo.

Heldigvis er ikke denne vinen veldig populær lenger og det er bra, da kvaliteten på så fersk vin ikke gir særlig god drikkeopplevelse.

Men vi lar denne ligge og velger heller viner fra en av de 10 cru eiendommene. Julènas,

St.-Amour, Chènas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Règni, Brouilly og Côte de Brouilly.

Beaujolais vin omfatter tre kategorier, nemlig Beaujolais, Beaujolais-Villages og som nevnt over de ti Cru-vinene fra de aller beste kommunene.

Druen Gamay

Beaujolais lages av druen Gamay (Gamay Noir à Jus Blanc som er det helt korrekte navnet)og gir lette og aromarike viner. En annen fordel ved denne druen er at den har lavt innhold av garvestoff (tannin) men god syre.

Kullsyremasersasjon gir myke og velsmakende viner

Nesten all Beaujolais fremstilles som oftest ved kullsyremaserasjon, drueklasene legges hele i store tette tanker under beskyttelse av co2, som starter en forsiktig gjæring og omdannelse av sukker til alkohol inne i druen. Metoden gir myke og velsmakende viner. Vinen smaker rett og slett av druen Gamay. Druen gir lav alkohol og lite tannin men har god syrlighet.

De fleste Beaujolais viner skal drikke unge, friske og gjerne avkjølt. Noen av Cru vinene kan lagres og vil utvikle seg noe på flaske. Men tommelfinger regelen sier at Beaujolais bør nytes når den er ung.

 


Legg igjen en kommentar