juni 20, 2016

Barbera

Drue og vin har samme navn

Barbera er både navnet på en drue og på en vin. Barbera druen vokser over hele Italia og dukker opp i mange ulike blandinger sammen med andre druer. Men mest seriøs er den i Piemonte. Her kommer den alene, uten andre innblandinger og navet på vinen er Barbera, det samme som druen.

Opprinnelig trodde man at druen kom fra områdene ved Monferrato-fjellene midt i Piemonte.

Piemonte ligger nord i Italia og er i utgangspunktet mest kjent for sine store viner som Barolo og Barbaresco.

Barbera var ikke sett på med særlig høy status før rundt 1980 tallet, da Giacomo Bologna begynte å høste druene mye seinere enn vanlig og deretter lagre vinen på små barriques.

Og suksessen kom med en gang. Det viste seg svært viktig å begrense avkastningen, så er diskusjonen om hvor mye fat man skal bruke på vinen. Eikefat synes å gi vinen en positiv påvirkning.

I dag er det ganske vanlig å lagre Barbera på fat for å tilføre tannin. Barbera som drue har lite tannin men alltid god syre. Dessuten har den god mørk frukt.

To stilarter

Vi skiller mellom stilene til Barbera d`Alba og Barbera d`Asti. Barbera d`Alba har mer kompleksitet og kraft med dyp rød farge mens Barbera d`Asti har klarere farge, stor eleganse og finesse.

Barbera er en vin som passer oss godt, den er veldig anvendelig da den har begrenset med garvestoff, god frukt og frisk syre. En meget anvendelig matvin samtidig som den er god å nyte som den er.

Det skal bli interessant å følge med på hva som kommer til å skje med druen i framtida. Vi vet at i dag lages det Barbera i California, Argentina og Australia. Barbera lages også i andre Europeiske land som Slovenia, Hellas, Romania og Israel.

 


Legg igjen en kommentar