juni 8, 2016

ALSACE

Alsace ligger ved Frankrikes østre grense og er adskilt fra Tyskland av elven Rhinen og fjellkjeden Vogeserne i Frankrike.

Alsace, produserer en enestående type varietale (endrue) viner.

Over 90 % av vinene er hvite.

Over 2000 vinprodusenter tapper og selger sine egne viner, men 80 % av den totale produksjonen fremstilles av 175 selskaper. Et av særtrekkene er at selv den minste vinprodusent ofte fremstiller 6 – 8 viner i året, mens de store kan ligge på 20 – 30 forskjellige typer.

All Alsace vin skal tappes i produksjonsområdet, på høye, slanke flasker som kalles Fluites.

Geografi & klima

Alsace ligger mellom 46.5 – 49 grader nord, det betyr en lang og kjølig vekstsesong. Sollyset må utnyttes best mulig, så de beste vinmarkene vender mot syd, sydvest eller sydøst og ligger i le av Vogeserne. Det er lite nedbør og kan variere fra vinmark til vinmark og enkeltstående regn, hagl og tordenbyger kan forekomme tilfeldig og lokalt.

De fleste vinmarkene ligger i 175 – 439 meters høyde.

Vendage Tardive og Sèlection de Grains Nobles

Luftfuktigheten på høsten gjør at det i gode år kan produseres vin av sent innhøstede druer, disse vinene har betegnelsen «Vendage Tardive» eller Sèlection de Grains Nobles.

Vinmarkene strekker seg langs Vogeserne fra nord til syd og er delt i Haut-Rhin og

Bas-Rhin. De fleste store produsentene ligger syd i Haut-Rhin, som forbindes med bedre kvalitet, især for Gewürztraminer og Pinot Gris.

Vindyrking

Det brukes forskjellige oppbindingsteknikker, det kommer litt an på hvor bratt det er i skråningene der vinmarkene ligger. Beplantningstettheten er på 4400- 4800 planter per hektar. Det tillatte utbyttet er på 80 hl/ha, noe som er det største tillatte for en AOC I Frankrike.

Druesorter

Det er 8 større varietale ( vin laget av en drue) viner: Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muscat, Sylvaner, og Pinot Noir som er eneste rødvinsdrue og ble tidligere nesten bare brukt til rosevin, mens det i dag også produseres rødvin.

Det er stigende interesse for Chardonnay, men er i følge loven ikke tillatt brukt, men brukes på etiketten som Pinot Blanc eller brukes til den musserende Cremant d`Alsace.

Riesling utgjør over 20 % av det totale vinmarksarealet.

Sylvaner taper terreng og blir byttet ut med Riesling, men lager gode viner i Mittelbergheim.

Pinot Blanc og Auxerrois er i framgang og utgjør 20 % tilsammen.

Gewurztraminer er en veldig aromatisk drue med tung duft av roser og te.

Pinot Gris er i langsom framgang, druen gir viner som er fyldige og bløte.

Pinot Noir er eneste rødvinsdrue.

Resten er Muscat d`Alsace, Muscat Ottonel, Chasselas, Auxerrois og Chardonnay.

 

Husk:  Muscat druen kan ofte være blå i fargen.

Chasselas blir dessuten mye brukt som spisedrue.

Alsace fikk AOC i 1962 med appelationen Alsace, eller vin d`Alsace.

Cremant d`Alsace kom i 1976.

Grand Cru kom i 1983.

Det ble også fastsatt regler for VendageTardive i 1983.

50 Grand Cru vinmarker dekker 12 % av vinmarkene og fordelt på i alt 500 ha, de edle druesortene produserer kun 4% av all vinen.

Riesling:

Betraktes som mest edel, den er alltid tørr, som ung kan den ha blomsteraroma, eller være ganske nøytral, med alderen får den en kompleks aroma av flint og mineral, med en sprø stålaktig syre og ren blomstersmak.

Gewürztraminer:

Normalt en tørr vin, men dens lave syre kombinert med høye alkohol og glycerol gir den et preg av sødme. Druen har en markant krydret aroma og smak av grapefrukt og et strøk av lichies. Gewürztraminer har et naturlig høyt sukker innhold, og gjør den ideell for sent innhøstede søte viner, mest brukt til V.T.(Vendage Tardive)

Pinot Gris:

Er en undervurdert sort i Alsace, den kombinerer den krydrede smak av Gewürztraminer med den stabile syren til Riesling. Vinen utvikler seg bra med alderen. Ung Pinot Gris minner om fersken og aprikoser, med en antydning av røyk. Med alderen utvikler den en smøraktig aroma. Den er meget vellykket som V.T.(Vendage Tardive)

Muscat:

Det finnes to slags Muscat i Alsace: Muscat Blanc à Petit Grains ( Muscat d`Alsace ) og Muscat Ottonel. De fleste viner er en blanding av begge disse. Alsace Muscat er alltid tørr med en frisk druearoma og smak. Alsace Muscat har lavt alkoholinnhold og lav syre.

Edelzwicker:

Betyr « edel blanding ». En blanding av flere enn en sort kan etiketteres som Edelzwicker eller Gentil. Dette er behaglige og nøytrale viner.

Sylvaner:

Fra og med 2006 ble druen Sylvaner anerkjent i tillegg til de fire noble druene som det er tillatt og produsere Grand Cru vin av. Druen er veldig produktiv, og kan gi veldig nøytral smak om den ikke behandles riktig. Om veksten blir kontrollert og avkastningen holdt nede vil den gi en utmerket smak av terroir (området den vokser i).

Den er også en utmerket følgesvenn til fersk asparges.

I tillegg har vi to egne betegnelse i Alsace:

Vendage Tardive ( VT ):

Sent høstede druer som skal komme fra samme årgang. En vin med betegnelsen VT skal lages av en av de 4 edle sortene: Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris og Muscat.

Plukkingen skal foregå etter en fastsatt dato. Vinen blir analysert og smakt før den får tildelt etikett. Vendage Tardive trenger ikke være botrytisert (betyr at druene har hatt et angrep av soppen Botrytis).

Vendage Tardive kan variere fra helt tørr til halvsøt. Etiketten forteller ikke noe om dette.

Selection des Grains Nobles ( SNG):

SNG er en ytterligere utvikling av Vendage Tardive og druene har et høyere sukkerinnhold. Noen av druene vil som regel nesten alltid ha vært angrepne av Botrytis. Det vil være den samme lovgivning som gjelder for Vendage Tardive. Vinene er søte, men hvor søte avhenger av druesorten og hvor søt vinmakeren ønsker at vinen skal være.

Alsace Grand Cru:

Druene kommer fra en navngitt vinmark, en enkelt årgang og er laget med en av de 4 edle druesorter samt Sylavaner etter 2006. Utbyttet er lavere enn for AOC Alsace med max 55 hl/ha, selv om vinmakerne gjerne beskjærer slik at utbyttet ligger nede på 40-45 hl/ha.

Vinene skal gjennomgå teknisk prøving og smaking for godkjennelse.

 

 

 


Legg igjen en kommentar